Polityka Prywatności

§1
[POSTANOWIENIA OGÓLNE]

  1. Niniejszy dokument określa Politykę Prywatności sklepu Cityscapes.pl, która w szczególności
    obejmuje regulacje dotyczące ochrony danych osobowych oraz bezpieczeństwa innych danych
    wprowadzonych do Serwisu przez Użytkownika.
  2. Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

 

§2
[DEFINICJE]

Terminy użyte w niniejszym dokumencie oznaczają:

  1. Administrator – Paweł Piętak, Okrężna 8, 44-100 Gliwice, NIP: 631-268-36-44,
  2. Serwis – strona internetowa pod adresem https://cityscapes.pl/ oraz wszelkie jej podstrony,
  3. Strony – Administrator i Użytkownik,
  4. Użytkownik – osoba fizyczna, która korzysta z Serwisu i podaje w jego ramach swoje dane
    osobowe.

§3
[OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH]

  1. Administrator jest Administratorem danych osobowych w rozumieniu rozporządzenia o
    ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO).
  2. Administrator przetwarza dane w zakresie, czasie i celach każdorazowo wskazanych w
    treściach udostępnionych pod formularzami służącymi do zbierania danych osobowych od
    Użytkownika.
  3. Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie zaufanym podwykonawcom Administratora, tj.
    dostawcom usług informatycznych, firmie księgowej, administracji.

§4
[UPRAWNIENIA UŻYTKOWNIKA]

  1. W przypadku zmiany danych osobowych, Użytkownik powinien uaktualnić je wysyłając
    stosowną wiadomość do Administratora.
  2.  Użytkownikowi przysługuje prawo żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich
    sprostowania, usunięcia oraz prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo
    do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania,
    prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania
    danych osobowych.
  3. Użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych
    Osobowych.
  4. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże brak wyrażenia zgody na przetwarzanie
    danych uniemożliwia korzystanie z Serwisu.
  5. Administrator może odmówić usunięcia danych osobowych Użytkownika, jeżeli zachowanie
    danych osobowych jest konieczne ze względu na obowiązek nałożony na Administratora przez
    przepisy prawa.

§5
[TECHNICZNA OCHRONA DANYCH]

  1. Administrator wykorzystuje wszelkie techniczne i organizacyjne sposoby, by zapewnić
    bezpieczeństwo danym osobowym Użytkownika i chronić je przed przypadkowym lub celowym
    zniszczeniem, przypadkową utratą, modyfikacją, nieautoryzowanym ujawnieniem lub
    dostępem. Informacje są przechowywane i przetwarzane na serwerach o wysokim stopniu
    zabezpieczeń, z zachowaniem odpowiednich środków bezpieczeństwa, spełniających wymogi
    polskiego prawa.
  2. Administrator zobowiązuje się do przechowywania kopii bezpieczeństwa zawierających dane
    osobowe Użytkownika.
  3. Powierzone dane są składowane na najwyższej klasy sprzęcie i serwerach w odpowiednio
    zabezpieczonych centrach przechowywania informacji, do których dostęp mają tylko
    upoważnione osoby.
  4. Administrator przeprowadza czynności związane z przetwarzaniem danych osobowych z
    poszanowaniem wszystkich wymogów prawnych i technicznych nałożonych na niego przez
    przepisy dotyczące ochrony danych osobowych.

§6
[POLITYKA COOKIES]

  1. Dla wygody Użytkowników Serwis używa plików cookies m.in. w celu dostosowania serwisu do
    potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych. Cookies to niewielkie pliki tekstowe
    wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedza internauta, do urządzenia internauty.
  2. W ramach Serwisu stosowane są dwa typy plików cookies: „sesyjne (session cookies) oraz
    „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane
    są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony
    internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). Stałe” pliki cookies
    przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach
    plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  3. W Serwisie wykorzystujemy następujące rodzaje plików Cookies:
     a. „niezbędne” – umożliwiają korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np.
    wykorzystywane przy obsłudze autoryzacji użytkowników,
     b. „zabezpieczające” – służą do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do
    wykrywania nadużyć w zakresie korzystania z usług Serwisu,
     c. „wydajnościowe” – umożliwiają zbieranie informacji o sposobie korzystania z Serwisu,
     d. „funkcjonalne” – umożliwiają zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i
    personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z
    którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu Serwisu itp.,
     e. „reklamowe” – umożliwiają dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej
    dostosowanych do ich zainteresowań,
     f. „integracyjne” – związane są z wykorzystywanymi w Serwisie usługami firm trzecich,
    np. Google Analytics, tawk.to.
  4. Serwisy obce, których materiały przedstawiamy, mogą także używać cookies, które
    umożliwiają logowanie się, oraz służą dostarczaniu reklam odpowiadających upodobaniom i
    zachowaniom użytkownika.
  5. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Brak zmiany tych
    ustawień oznacza akceptację dla stosowanych tu cookies.

§7
[LOGI]

  1. Zgodnie z praktyką większości serwisów www przechowujemy zapytania HTTP kierowane do
    naszego serwera (logi serwera). W związku z powyższym przechowujemy:
    a. adresy IP, z których użytkownicy przeglądają treści informacyjne naszego serwisu;
    b. czas nadejścia zapytania,
    c. czas wysłania odpowiedzi,
    d. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
    e. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
    f. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link),
    g. informacje o przeglądarce użytkownika.
  2. Dane gromadzone w dziennikach logów, dane są wykorzystywane tylko i wyłącznie do celów
    administrowania Serwisem.
  3. Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do
    administrowania Serwisem. Informacje w nich zawarte nie są ujawniane nikomu poza osobami
    upoważnionymi do administrowania Serwisem. Na podstawie plików logów mogą być
    generowane statystyki stanowiące pomoc w administrowaniu. Zbiorcze podsumowania w
    postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające
    serwis.

§8
[KONTAKT]

  1. Użytkownik może w dowolnym czasie skontaktować się z Administratorem w celu uzyskania
    informacji o tym, czy i w jaki sposób Administrator wykorzystuje jego dane osobowe.
  2. Użytkownik może również zwrócić się do Administratora z prośbą o usunięcie jego danych
    osobowych w całości lub w określonej części.
  3. Z Administratorem można skontaktować się wysyłając wiadomość na adres e-mail:
    kontakt@cityscapes.pl.